Menu Sluiten

Cultuur

Zeeuws Vlaanderen biedt vele culturele plekken. De vestingsstad Hulst (van den vos Reynaerde, wie kent hem niet) met zijn oude stadspoort en Rooms Katholieke Basiliek. Of de resten van de vestingstad Axel uit de tijd van de Staats-Spaanse linies. Culinair kan je op vele plekken genieten zoals strandpaviljoen Bargoed in Walsoorden of strandpaviljoen ’t Schor in Graauw. 

Hengstdijk is perfect gelegen voor culturele tripjes. De volgende steden met fraaie culturele bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te bereiken: 

  • Hulst: 11 kilometer
  • Terneuzen: 17 kilometer
  • Breskens: 50 kilometer
  • Antwerpen: 47 kilometer
  • Gent: 45 kilometer
  • Goes: 54 kilometer

Strandpaviljoens Oost Zeeuws Vlaanderen

Aan de kust van het oosten van de Westerschelde kan je heerlijk uitwaaien. Je kan er met de auto gemakkelijk en gratis  parkeren bij een van de paviljoens. 

  • Bij Perkpolder is een strand waar je heerlijk kan wandelen of zwemmen. Perkpolder bij Walsoorden heeft een trendy strandpaviljoen waar je heerlijk kan zitten op het terras, een strandstoel en ligmatras aan het water. Het eten is er prima. Vanaf Perkpolder zie je de radartoren in Ossenisse. Deze kan je gratis beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht. Terneuzen, Antwerpen en Vlissingen zijn allemaal goed te zien bij goed weer.
  • Richting Terneuzen is in Griete paviljoen Beet. Op de eerste verdieping heb vanuit het terras prachtig uitzicht over de Westerschelde. Op de begane grond heb je een binnen en buitenterras waar je kan genieten van een drankje, borrelen of een goed diner van de menukaart.
  • Richting het Verdronken Land van Saeftinghe is bij Graauw paviljoen ’t Schor. Hier kan je ook prima genieten van een drankje op het terras of een versnapering.

Terneuzen

Voor een stadswandeling van 4,5 kilometer door Oud Terneuzen en langs de Westerschelde kan je de route volgen die op bijgaande site te downloaden is. Het gaat langs de speciale punten uit het beroemde verhaal van het schip “De Vliegende Hollander” van VOC-kaptein Willem van der Decken.

Zeker de moeite waard is de kerktoren van de voormalige Sint Willibrordkerk in Terneuzen. Op de eerste verdieping van de toren is een museum / expositie over het historische verleden en de reden waarom alleen de Toren als baken in Terneuzen is blijven staan.

Je kan betaald parkeren aan de haven of als klant van bijvoorbeeld Gamma gratis parkeren op de parkeerplaats daar.

In Terneuzen is afgelopen 30 jaar aan de grootste sluis van Europa gewerkt. Deze sluis is de portaal van Vlaanderen en biedt grote schepen de ingang naar het lossen van lading bij de Havens langs het kanaal Terneuzen Gent. Tijdens de rondvaartboort kunt u zelf het grootschalige sluizen- en kanalencomplex ervarenIn het informatiecentrum is alle informatie over de geschiedenis van de Sluis en de schaapvaart rondom Terneuzen te vinden. 

Hulst

Vestingstad Hulst biedt een prachtige stadswandeling van 3 kilometer over de oude stadsvesting en het centrum met o.a. de oude Basiliek en stadhuis. Deze route is hier te downloaden.

Je kan in Hulst gratis parkeren voor de Action of bij het overdekte winkelcentrum bij de Jumbo.

Bierbrouwerijen Oost Zeeuws Vlaanderen

Brouwerij D’n Emma Emmadorp: Speciaal bieren uit Emmadorp van bierbrouwer Tom met mogelijkheid tot rondleiding en bierproeverij.  Deze brouwerij is bij gebouwd naast B&B “Het verborgen geluk”. in de brouwerij worden inmiddels 8 soorten speciaal bier gebrouwen die ook online zijn te bestellen.

Brouwerij de Kip Ossenisse. Jos Huijgens is sinds 2014 met zijn brouwerij steeds meer speciaalbieren gaan brouwen. Met nu 9 soorten speciaal bieren een brouwerij die aan lokale horeca en via internet. Er zijn mogelijkheden voor een bierbroeverij en rondleiding.

Brouwerij Vermeersen Hulst: De geschiedenis van de brouwerij begint in 1821, wanneer de heren Wauters, Faseert en Neyt op de gewelven van een oud recoletteklooster brouwerij de Halve Maan stichtten. allen zijn ze telgen uit Vlaamse brouwersgeslachten.

In 1968 wordt de brouwerij in de binnenstad van Hulst gesloten en worden de kelderrechten verkocht aan Paul Vermeersen, die voor die tijd distributeur van het Hulsterse bier was.

In 1989 wordt een nieuwe brouwerij in gebruik genomen buiten de vesting aan de Absdaalseweg.In 1999 wordt het oude Stationsgebouw achter de brouwerij gerestaureerd en kunnen bezoekers ter plaatse genieten van de lokale bieren. Vanaf 2010 wordt de oude brouwerij installatie grondig gemoderniseerd met een nieuwe afvullijn, een nieuwe centrifuge, Meura filter, stoomgenerator etc. In 2016 wordt de naam “bierbrouweriij Vermeersen” aangenomen. 

De brouwerij kent 20 soorten speciaalbieren en is bij de lokale Horeca en via internet te bestellen.

Kleine havens Oost Zeeuws Vlaanderen

 
 

Oost Zeeuws Vlaanderen lag rond 1600 in rechtstreekse verbinding met de Noordzee. Er is in 400 jaren door lokale boeren vaak grond ingepolderd om het nageslacht van gezinnen ook een boerenbestaan te garanderen. Daarom zie je over de hele streek vele zeedijk verhogingen die nog herinneren aan de vele droogleggingen. In de 20e eeuw waren aan de huidige Westerschelde kustlijn nog een aantal havens actief. Inmiddels zijn de havenactiviteiten minimaal maar herinneren nog wel aan de tijd dat mossel- en garnalenvissers hier hun thuisbasis hadden.

De havens liggen ter hoogte van Griete, Walsoorden en Graauw. 

Breskens

Breskens is een havenplaats met een rijke historie die terug gaat tot de tijd van de ontdekkingsreizen. De Breskens was een schip die in de 17e eeuw onbekende gebieden van Japan ontdekten. Vanuit Breskens vertrokken in de loop van de eeuwen vooral lage platbodems die geschikt waren om in ondiep water op mossels en garnalen te vissen. In het visserijmuseum aan de haven in Breskens, boven de enkele jaren geleden gesloten visafslag, is van alles over de historie van de visserij in Breskens te vinden. Aan de haven zijn 2 goede visrestaurants waar je heerlijk kan genieten van een vismenu. 

Breskens is een veelzijdig stadje waar je zowel langs het strand, de haven en het centrum kan struinen. Je kan gratis parkeren op de parkeerplaats van de fietspondovergang Vlissingen Breskens, die ondanks de Westerscheldetunnel nog steeds in gebruik is gebleven.

Voor een hele dag aan het strand en de duinen is Breskens ook een heerlijke plek. Bij strandpalviljoen Loods Tien kan je heerlijk eten of genieten van een drankje met uitzicht op het strand.

Gent

Gent is de derde stad van België met een rijk verleden. Vroeger dankzij de Schelde een beroemde havenplaats. Nu een havenstad dankzij de sluis bij Terneuzen en het kanaal Gent Terneuzen.

De binnenstad heeft dankzij de goede staat van oude gebouwen en de Schelde nog steeds de 16e/17e eeuwse uitstraling. Via een rondvaartboot kan je deze binnenstad goed en snel ontdekken. Gent heeft een aantal prachtige kerken en basilieken die gratis toegankelijk zijn zoals: Sint Jacobskerk, Sint Michielskerk, Sint Niklaaskerk, OLV Onbevlekte Ontvangenis basiliek,  St Pieterskerk en de Sint Baafskathedraal.

Een aanrader om van een biertje op het terras te genieten is bier Central. Met 366 biersoorten op de bierkaart en 33 Belgische bieren van het vat zit er zeker iets voor je bij! Een bezoek aan de bekende bierbrouwerij Gruut in het centrum van Gent mag je bij een biertocht natuurlijk ook niet overslaan.

Voor een dagje Gent kan je prima vanuit Hulst richting de Park en Ride parkeerplaats bij Decathlon Gent. Je kan hier gratis parkeren en wordt met de gratis shuttlebus afgezet in het centrum bij de St. Jacobskerk. 

Een 4 kilometer stadswandeling is hier te downloaden.

Antwerpen

Antwerpen is de tweede stad van België en bekend als grootste havenstad van België.  De Antwerpen ligt aan de Schelde. De fusiehaven Port of Antwerp-Bruges is na Rotterdam de grootste containerhaven van Europa. In de late Middeleeuwen was Antwerpen de belangrijkste Europese havenstad boven de Alpen en kende grote welvaart. Veel historische gebouwen zijn bewaard gebleven als als Monument te bezichtigen. 

Aanraders om te bezoeken zijn de OLV Kathedraal van de stad, de Grote Mark, het Centraal Station, Kasteel Steen aan de Schelde. En natuurlijk even nagenieten met een biertje bij Bier Central waar je keuze hebt uit meer dan 360 biersoorten en 33 Belgische bieren van het vat.

Antwerpen is eenvoudig bereikbaar vanaf Hengstdijk. Bij Hulst/Kapellebrug ga je de grens over. Bij Kemzeke (oprit 11) ga je de E34 op richting Antwerpen. Bij het knooppunt met de N70 ga je richting P&R Linkeroever. Daar parkeer je voor 1 Euro per dag. Voor  2,50 Euro per persoon kan je een retourtje boeken via tramlijn 3 of 5 of 9 naar Centraal Station Astrid of de tramstations Opera of Meir die je direct bij de winkelcentra en verschillende historische gebouwen afzetten.